ŠOLA Iwama Takemusu

Aikido je japonska borilna veščina, ki je nastala v prvi polovici 20. stoletja.

Poudarja duhovno rast posameznika preko rasti njegovega znanja in samoobrambe. Umetnost duhovne razsežnosti je mogoče najti iz iz različnih perspektiv v praksi tako v doju kot izven njega. Znanje pa se je točno tako kot ga je učil njegov ustanovitelj O. Sensei Morihei Ueshiba ohranilo do dandanes v izvorni obliki.

Aikido

Ustavnovitelj Aikido-a,O-Sensei Morihei Ueshiba je razvil Aikido preko intenzivnega študija klasičnih japonskih borilnih veščin, kot sta Daito-Ryu-Aiki-jujutsu in Kenjutsu.

Morihei Ueshiba se je rodil 14.12.1883 v kraju Tanabe, v pokrajini Wakayama. Bil je četrti otrok in edini sin Yoroku Ueshiba-e in njegove žene Yuki.

V prvi polovici 20.stoletja se Morihei Ueshiba preselil na Hokkaido, kjer je spoznal Takeda Sokaku-a mojstra Daito-Ryu-Aiki-jujutsu-a in postal njegov učenec. Prav ta veščina je imela največji vpliv na tehnično obliko Aikido-a. Mladi Ueshiba je kmalu za tem spoznal svojega drugega velikega učitelja Onisaburo Deguchi-a, karizmatičnega duhovnega vodjo Omoto religije, katere načela so vtkana v filozofijo Aikido-a, te poudarjajo spoštovanje vseh živih bitji in prizadevanje, da se proti nasilju bori z nenasiljem. Najbolj zvest ustanoviteljev učenec je bil Morihiro Saito, ki je celo svoje življenje posvetil poučevanju izvornih aikido tehnik, prenos aikido duha in učenja aikido-a na natanko enak način kot ga je nanj prenesel Morihei Ueshiba. V Iwami je bil Saito Sensei b z njim v vseh trenukih vsakodnavnega življenja, zaradi tega sta lahko svoj čas posvečala individualnemu treningu. S pomočjo svoje družine je pomagal njemu in njegovi ženi 23 let, vse do smrti njegove leta 1969.

Ob vadbi s Seita-om je O’Sensei preizkušal in izpopolnjeval tehnike ter bogatil in razvijal Aikido. Zahvaljujoč bližini in izkušnjam je Seito postal pomemben del Aikido-a. Poleg tega, da je osnoval UKE(trening za partnerja), je prav tako pomagal pri sistemu učenja, da bi tehnike izgledale bolj razumljive ljudem, ki se jih bodo učili. Poudariti je potrebno, se je sistematika učenja in tehnik odvijala pod nadzorom in z odobravanjem O’Sensei-a in Seito je bil edini človek, ki mu je Morihei Ueshiba dovolil učenje tehnik z orožjem(Aiki ken in Aiki jo).

Paolo N. Corallini je bil vse do smrti Seito Sensei-a leta 2002, njegov dolgoletni neposredni učenec. Po Seito-vi smrit pa je danes skupaj z Ulf Evenas Sensei-em eden najbolj cenjenih Aikido Shidan. Paolo je naslednik Seita Sensei-a ter predstavnik Iwama Takemusu aikido-a v svetu.